Michiel de Ruyter
De kiem voor deze musical werd gelegd tijdens een bestuursvergadering in 2016. Daar werd besloten dat de jubileumvoorstelling van 2020, net als de producties van 2000 (Zacharias Jansen) en 2005 (Over-Leven), een geheel eigen productie moest worden. Rini de Koster was bereid aan de slag te gaan met deze opdracht. Dirigent Hans Laureyn zou de muziek componeren. De voorbereidingen werden onmiddellijk in gang gezet.
Uit 5 verschillende synopsissen (verhaallijnen) werd de keuze gemaakt voor Michiel de Ruyter. De reden daarvan was duidelijk. De naam Michiel de Ruyter kent iedereen en is sterk verbonden met Zeeland. Daarbij kent het leven van deze zeeheld veel gebeurtenissen die het belichten waard zijn.
In deze musical staat echter niet Michiel de zeeheld centraal, maar Michiel de echtgenoot en vader. Het verhaal vertelt niet alleen de rivaliteit tussen hem en Cornelis Tromp, de strijd tussen de Orangisten en Staatsgezinden, maar meer de innerlijke strijd die Michiel voerde bij zijn beslissingen om in het belang van de Republiek strijd te voeren op zee. Dit dilemma is het terugkerend thema. Michiel vertelt zijn verhaal aan twee kinderen die tijdens een museumbezoek als het ware in een schilderij van Michiel worden gezogen.